25 bin nüfusuyla oldukça büyük bir mahalle burası. Özellikle Trakya’dan gelenler Zübeyde Hanımı mesken tutmuş. Mahalle her geçen gün büyüyor, gelişiyor.
Gaziosmanpaşa ilçesinin Küçükköy bölgesindeki mahallelerin ortak özelliği bir kasaba haasına sahip olmaları. İlk bakışta sokak ve caddelerinde yapılaşmanın çarpıklığından öte bir özellik keşfedemeyebilirsiniz ama insanları tanıdıkça bölgenin sıcaklığı sizi avucunun içine alıverecektir. Zübeyde hanım mahallesi böyle bir ortamın parçası işte. Çevreyoluna açılan İstiklal ya da Cumhuriyet caddelerinden birine girdiğinizde bu mahallenin samimiyetini tanımaya başlıyorsunuz.
Gazi Mahallesi ve Kazım Karabekir’e komşu
Alibeyköy Barajının hemen altına kurulmuş Zübeyde Hanım Mahallesi. Bozuk Kemer Deresiyle Kazım Karabekir, 1251, 1332, 1452, 1455. Sokaklar ve Fevzi Çakmak Caddesiyle de Gazi Mahallesine komşu oluyor. Toplam 187 sokağı ve 6 caddesi var. Komşusu Gazi Mahallesinin 1985’te bölünmesiyle kurulmuş. Yerleşim ise 1966’da başlamış. Daha önce bu bölgenin tamamı Atatürk Çiftliği olarak bilinirmiş. Özellikle Trakya göçmenlerinin akını burayı yerleşim merkezi haline getirmiş. Bugün ise göçmenlerin yanı sıra Anadolu’nun her köşesinden insan yaşıyor Zübeyde Hanım Mahallesinde.
Mahallenin havasını iyice anlamak için merkezi oluşturan Fevzi Çakmak Caddesinde dolaşmak gerek. Çevreyolunun teğet geçtiği noktadan başlayan İstiklal ve Cumhuriyet caddeleri sizi oraya götürecektir. İstiklal ve Fevzi Çakmak caddelerinin birleşim noktasında polis karakoluyla muhtarlık binasını göreceksiniz. O binayı geçip caddede ilerledikçe kalabalık insanı etkisi altına alıveriyor. Hele yukarı doğru uzanan Gazi Caddesi minibüslerinin yoğun trafiği sayesinde mahalleye büyük bir hareket kazandırıyor. Bu caddelere açılan sokaklara dalacak olursanız daha sakin bir ortamla yüz yüze geleceksiniz. Ama hemen hepsi yüksek apartmanlarla çevrelenmiş artık.
Zübeyde Hanım Mahallesinde okul yok
Zübeyde Hanım Mahallesinin sokakları 1251’den 1509’a kadar numaralandırılmış. Bunların bölümleri de var. Onun için yabancı bir insan sokakları karıştırmakta çok zorlanıyor. Ancak tanıyınca hepsinin belli bir plana göre yerleştiğini anlıyorsunuz. Sokaklarda geziyoruz bir süre. 1476. Sokak’ın üstünde 1256 ve 1257. Sokakların arasında 1279 sokak’ta ve Gazi Caddesinin paralelinde birer çocuk parkına rastlıyoruz. Ortamın monoton görüntüsünü bir parça olsun yumuşatıyorlar. Buna karşılık mahallede bir tane bile okul bulunmadığını fark edince üzülüyoruz doğrusu. Ancak sakinler 1272 ve 1293. Sokakların arasında boş alana ilkokul yapılacağını müjdeliyorlar. Temeli atılmak üzereymiş.
Zübeyde Hanım’da yaklaşık 25 bin insan yaşıyor. Hepsi kendi halinde insanlar. Bir yaşam mücadelesi tutturmuş gidiyorlar. Bu ortamdan mutlular aslında. Ancak sorunları da var tabii. Öncelikle susuzluktan yakınıyorlar. Sonra ulaşım araçlarının yetersizliğinden, telefon kulübesi eksikliğinden ve altyapının tamamlanmamış olmasından şikayet ediyorlar. Ancak belediye hizmetleri yolunda gidecek olursa buradan başka yerde yaşamayı düşünmeyecekler bile.
Eylül 1990 – Günaydın Gazetesi Arşivi