Halen Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan bağımsız aday Fadıl Akgündüz, ya da nam-ı diğer Jet Fadıl, memleketi Siirt’ten katıldığı seçimde beklenmedik bir sürpriz yaparak vekil oldu.
Siirt’ten bağımsız aday olarak 3 kasım seçimlerine katılan Fadıl Akgündüz, resmi olmayan sonuçlara göre aldığı yüzde 14.5 oranında oyla 22’nci dönem milletvekili oldu. Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Akgündüz, eğer Türkiye’ye girmeyi başarabilirse milletvekilli dokunulmazlığı kazanacak.
Fadıl Akgündüz kimdir?
Siirtli Fadıl Akgündüz 1959 doğumlu. Yıldız Üniversitesi’nden mezun olan Akgündüz, kamuoyunda Jet Fadıl adıyla anılıyor. Yurt dışında yaşayan Türk işçilerinin paralarını kurduğu paravan şirketler vasıtasıyla Türkiye’deki şirketlerine aktarmak ve dolandırıcılık suçundan Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Akgündüz’ün bağımsız aday olarak Siirt’ten milletvekili seçilmesi Türk siyasi hayatında ilk kez karşılaşılan bir durum.
Adını JET-PA ile duyurdu
Çalışma hayatına Tarım Bakanlığı Yem Fabrikasında kontrol mühendisi olarak başlayan Fadıl Akgündüz, yedi yıl sonra arkadaşının kurduğu Akademi Bilgisayar’ın genel müdürü oldu. 1989’da 50 bin dolar sermayeyle sürücü kursu, otomotiv ve sigorta şirketi kurarak kendi işinin başına geçti.
Akgündüz adını ilk kez Jet-Pa ile duyurdu. O yıllarda otomobil satışı yapan Jet-Pa, sonraları saadet zinciri olarak tanımlanacak bir satış stratejisi ile kısa zamanda piyasanın en büyük otomobil satıcısı haline geldi. Otomobil ile hızlı bir ivme yakalayan Akgündüz, aynı yöntem ile bu kez konut inşaat ve satış işine girdi. İstanbul Beylikdüzü’nde başlattığı dev Jet-Konut sitelreiyle pek çok vatandaştan para topladı. Jet-Konut projesiyle inşaata girerken çalıştığı yem fabrikasını 115 milyar liraya özelleştirme idaresinden aldı. 1995’te Hyundai’nin distribütörü oldu. 1996’ya kadar otomobil ithalatı yapan Jet-Pa, tüketici yasası nedeniyle pazarlama faaliyetlerini durdurdu.
Taahhüt ettiği 200 bin otomobili veremeyince Tofaş ve Renault ile arası açıldı. 1997 yılında Jet-Yem’in yarısına Kombassan’ı ortak etti. Ödemeler nedeniyle ortaklık bozuldu.
Bu arada Didim’deki beş yıldızlı May Otel’i satın alarak turizme, Intermedya’yı alarak medya sektörüne adım attı. Refahyol döneminde Malezya otomobili Proton’un distribütörlüğünü aldı. Akgündüz, Siirtliler Hareketi’ni siyasi reklam aracı olarak kullanmıştı.
Akgündüz, kamuoyunda Siirt Jet-Paspor operasyonuyla da yer aldı. Takımı satın alan Akgündüz milyonlarca dolarlık bonservisler ödeyerek Sergen Yalçın, Alpay Özalan ve Oktay Derelioğlu gibi ünlü futbolcuları transfer edince kıyamet kopmuştu.
4 Kasım 2002 / Sabah Gazetesi Arşivi