Dış Ticaret Müsteşarı Tüzmen, “Türkiye’de bir keselenme dönemi başladı. Ancak keselenirken derinin soyulmaması lazım. O zaman eti de gider” dedi .
Okan MÜDERRİSOĞLU JOHANNESBURG’DAN BİLDİRİYOR
İHRACATA alternatif pazar arayışları çerçevesinde Devlet Bakanı Tunca Toskay ve bir grup işadamı ile birlikte Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gelen Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye’de bir keselenme dönemi başladı. Ancak bunu yaparken, deriyi sıyırmamak lazım. O zaman eti de gider, kemiği kalır. Keselenme akıllıca yapılmalı” diyen Tüzmen, ihracatçının yerin dibine vurulması yerine, baş tacı edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin ihracatını artırmak için, son 20 yılda kendine has mekanizmalar geliştirdiğine işaret eden Tüzmen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin geçmesi gereken basamaklar vardı. Yapısal bozukluklardan etkilenen bir ortamda teşvik mekanizması kuruldu. Uygulamada hatalar oldu. Ancak Türk ihracatçısı olağanüstü gayret sarfediyor. İhracatçının eleştirilip, yerin dibine vurulması yerine, baş tacı edilmesi gerekir. Türkiye’nin doğru düz-gün ihracatçıyı sırtına alıp, koşması lazım. İhracattan başka çıkışımız yok.”
En ucuz finansman kaynağı ihracat olduğunu belirten Tüzmen, “Biz ne yapıyoruz? Dış borçlanma, onu da tam yapamıyoruz. Sanal ortamda kağıt alıp satarak ekonominin geliştiği görülmemiş. Kazandığımız pazarlarda, ihracatımızı sonuna kadar desteklememiz lazım” dedi.
Şubat 2001 – Sabah Gazetesi Arşivi