Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sanatçının kadın olduğuna dair, alt mahkemenin verdiği kararı usulden bozdu.
Bülent Ersoy’un kadın mı erkek mi olduğu, tam teşekküllü bir hastanenin vereceği raporla belirlenecek.
Bülent Ersoy’un cinsiyeti yine ortada kaldı. Uzun süredir konunun sürüncemede kalması yüzünden bunalımlar geçiren şarkıcının kadın mı erkek mi olduğu konusunda alt derece mahkemesi tekrar bir karar verecek.
Yargıtay 2. Hukuk dairesi, mahkeme kararını görüşürken, önce hukuk kurallarına göre usulü araştırdı. Usul araştırması sırasında dairede, mahkeme kararında, raporların noksan olduğu ve gerekçenin tam olmadığını gördü. Bu durumda kararı usulden bozan mahkeme, esasa girmeye gerek görmedi.
Edinilen bilgilere göre Yargıtay 2. Hukuk dairesi, elindeki belgelerle Bülent Ersoy’un erkek mi kadın mı olduğuna karar veremedi.
Psikolojik durumlarını göz önünde bulunduran sanatçı, cinsiyet değiştirerek kadın olmak için Londra’ya gitti. Bazı tıp adamlarının ameliyatın “hayati tehlike” yaratabileceği görüşüne rağmen Bülent Ersoy, 14 Nisan 1981’de ameliyat oldu. Londra’da Charring Cross Hastanesi’nde Başhekim ve Operatör Dr. Peter Philip tarafından yapılan yaklaşık 4 saat süren ameliyattan sonra, 35 saat kendine gelemedi. Suni bir rahim takılan sanatçı hastaneden 23 Nisan’da taburcu olarak İstanbul’a döndü. Mayıs 1981’de Fatih 1. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak kadınlığının ve soyadının da Erkoç yerine Ersoy olarak değiştirilmesini istedi. Mahkeme, Haseki Hastanesi’nden “ameliyat sonucu” ile ilgili gelen rapor üzerine sanatçının kadınlığını kabul etti. Ve soyadını da Ersoy olarak onayladı.
İstanbul Valiliği 12 Haziran 1981’de sanatçının “Polis vazife ve salahiyet kanunu”na göre sahneye çıkmasını yasakladı. Bu arada İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, mahkemenin sanatçıyla ilgili verdiği karara itiraz etti. Durum Yargıtay’a intikal etti. 13 Eylül 1981 tarihinde Yargıtay 2. Hukuk Dairesi karar veremedi ve durum Yargıtay Başkanlar Kurulu’nda ele alındı.
Ocak 1982