Alarko Holding’in Sarıyer’de yapmakta olduğu Alsit villaları temel üstü ruhsatı alınmadığı gerekçesiyle mühürlendi.
Kaba inşaatı tamamlanan 64 villadan yalnız 15 tanesinin temel üstü ruhsatı bulunduğu, kalan 49 villanın ruhsatsız olduğunu söyleyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri “Ruhsat başına 500 bin ile 1.5 milyon lira arasında ceza keseceğiz” dediler.
Fiyatları 1.5 ile 2 milyar lira arasında değişen Alsit villalarının projelerine uygun yapılıp yapılmadığı da incelemeye alındı. İmar Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre villaların projeye uygun olmadığı belirlenirse yıkımı yoluna gidilecek.
Fotoğraf altı: Nurettin Sözen şimdi de Alarko Holding’in yaptırdığı Alsit villalarına el attı. Sarıyer sırtlarında inşa edilen ve daha önce yıkıma uğrayan Uyum Kooperatifi ile komşu olan Alsit villaları tenis kortundan yüzme havuzuna kadar her türlü tesise sahip.
İstanbul Belediyesi, Boğaz’daki denetimlerini sürdürüyor. Boğaz’daki 885 villanın yıkılacağı haberinden sonra, denetimlerini daha da sıklaştıran Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, Alarko Holding’in Sarıyer sırtlarında yapmakta olduğu 64 villasından 49’unu, temel üstü ruhsat alınmadığı gerekçesiyle mühürledi. Sarıyer Maden bölgesinde daha önce yıkıma uğrayan Uyum Kooperatifi’ne komşu olan Alarko’ya ait Alsit Villalarına cezai müeyyide uygulanacağını açıklayan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri şunları söyledi:
“64 villadan yalnızca 15’ine temel üstü çıkabilmek için ruhsat alınmış. 49 tanesine gerek görülmemiş. Yaptığımız inceleme sonucunda, bu 49 villayı mühürleyerek çalışmasını durdurduk. Kaba inşaatı tamamlanan villaların her birisinden, yapılan tesbit sonucunda 500 bin lira ile 1,5 milyon lira arasında ceza kesme yetkimiz var. Bu parayı ödemeden inşaata devam ederlerse, bu kez durumu savcılığa bildirmek durumunda kalırız. Ancak böyle bir yola gideceklerini sanmıyoruz.”
Temelüstü ruhsatı almakla villaların işlemlerinin bitmeyeceğini söyleyen Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri bu konuda da şöyle konuştu:
“Temel üstü ruhsatı aldıktan sonra inşaatlarına devam edebilirler. Ancak, biz şu an 64 Alsit villasının dosyaların çıkartıp, sıkı bir incelemeye aldık. Projeleri önümüzde. İkinci aşama olarak villaların Projelerine uygun yapılıp yapılmadığını denetleyeceğiz.,, Önümüzdeki günlerde, bölgeye gidip, kendi teknik adamlarıyla ölçüm yapacaklarını belirten İmar Müdürlüğü yetkilileri, Binalarda genişleme, ara kat çıkma, Çatı ekiminin uygunluğu, su basmanı tecavüzünün bulunup bulunmadığı villaların arasındaki mesafelere uyulup uyulmadığını kontrol edeceğiz” diye konuştular.
Bu konularda tecavüz varsa ve bu tecavüzler düzeltilmesini isteyeceklerini belirten yetkililer, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer, aksaklıklar düzelmeyecek gibiyse, bina sahiplerine binalarını yıkmaları için belli bir süre tanıyacağız. Bu süre sonunda eğer yıkılmamışsa, biz kendi olanaklarımızla yıkıp, masrafını da mal sahiplerinden isteyeceğiz. Ancak, tüm bu dediklerimiz dosyaların incelenmesinden ve binaların projeye uygun olup olmadığının ortaya çıkmasından sonra belli olacak.”
Alsit villalarının mühürlenmesiyle ilgili olarak görüşlerini aldığımız Üzeyir Garih şunları söyledi: “Biz bu villaların ruhsatını 1986 yılında aldık. O tarihlerde henüz Boğaziçi İmar Yasası çıkmamıştı. Aynı yıl temellerini attık. İlk etapta yanılmıyorsam 14 yada 18 tanesi için temel üstü ruhsatı aldık. Diğerlerinin temel üstü ruhsatı için de 1,5 yıl önce müracaat ettik. Ancak, başvurumuz işleme konulmadı.” Villaların projeye uygun olup olmadığı konusundaki sorumuzu da Garih şöyle yanıtladı: “Projeye uygunluk konusunda bir aykırılık olmadığını zannediyorum. Benim bildiğim kadarıyla projeye uygun olarak yapılmış olsa gerek. Ancak 120 dönümlük arazide yaptığımız 64 villanın bir kaçında 30 santimlik, 50 santimlik bir kayma yoktur dersem yalan olur. Bunu ölçebilecek hassasiyette teknik cihazların bulunduğunu da sanmıyorum Tabii tüm bunlar iyi niyete bağlı. Eğer bir kusur bulmak isterlerse mutlaka bulurlar. I zaman yapılacak bir şey yok.”
Eylül 1989