HER ŞEY bir masal gibi başladı ve gene öyle sona erdi. İşte Türk sanat müziğinin eşsiz yıldızı Emel Sayın ile beraberindeki saz arkadaşları ve Modern Folk Üçlüsü’nün İran’a yaptıkları sekiz günlük turnenin kısa özeti.
Türk – İran Kültür ve Dostluk Cemiyeti’nin davetlisi olarak komşu ülkeye giden ve Şahbanu Farah Pehlevi’nin annesi Feride Diba’nın himayesinde Tahran ve Tebriz’de konserler veren Türk sanatçıları, yalnız kendilerini dinleyip seyredenlerin değil, ama bütün İran halkının gönüllerini fethettiler.
Emel Sayın’ın Tahran’daki ilk konseri ise başlı başına bir olay idi. Konserin bilet fiyatı 1250 liraydı. Ama, 1500 kişilik Ordu Sarayı, seve seve bu ücreti ödeyip gelenler tarafından saatler öncesinden doldurulmuştu. Tahran’ın bütün önde gelen simaları sanki Emel Sayın’ı evvelden dinlemek için sözleşmişlerdi. En öndeki sıranın ortasında da Feride Diba bulunuyordu. Emel Sayın sahneye adımını attığı an salonda büyük bir alkış koptu. Bu içten sevgi sanatçıyı duygulandırıp, coşturmaya yetmişti. Dinleyiciler arasından yükselen teşvik edici nidalar ve tempo halindeki alkışlar arasında sürüp giden konserin sonunu sanatçı, «Çile Bülbülüm Çile» şarkısına ayırmıştı. Onun bir bülbül gibi adeta şakıyarak okuduğu bu şarkıya Feride Diba’nın da «Allah, Allah!» diye yürekten eşlik etmesi bugün bile Tahran’da dillerde dolaşıyor.
Türkiye Büyükelçiliği ikametgâhında Tahran Sefirimiz Rahmi ve eşi Elçin Gümrükçüoğlu tarafından verilen resepsiyondan sonraki konserde ise unutulmaz anlar yaşandı. I
İran’ın ileri gelen devlet adamları, yabancı ülkelerin diplomatları davete gelmişlerdi. Hepsinden önemli si de İran Başbakanı Amir Abbas Hüveyda’nın şeref konuğu olarak katılmasıydı. Bir de İran’ı resmen ziyaret eden parlamento heyetimiz ile Senato Başkanı Tekin Arıburun ve eşi Perihan Arıburun’un bu davette hazır bulunmaları sanatçılar arasında heyecan yaratmıştı..
Modern Folk Üçlüsü’nün değişik türdeki düzenlemeleri ve şarkıları davetliler için hoş bir sürpriz oldu. Emel Sayın sıra kendisine geldiğinde söylediği şarkılarla dinleyenleri adeta büyüledi. Hele her şarkıdan sonra ayrı bir tuvalet giymesi ve böylece yalnız sesiyle değil, güzelliğiyle de salondakileri kendine hayran edişi görülmeye değerdi. O gün bütün konuklar sanatçımızdan alkışlarını esirgemediler. Ama içlerinde en hararetlisi Başbakan Amir Abbas Hüveyda idi. Onun sahneden inip önüne kadar gelen Emel Sayın ile birlikte şarkıları söylemeye çalışması ve her parçadan sonra adeta avuçlarını patlatırcasına sanatçıyı alkışlaması davetliler tarafından heyecanla izlendi.
Bu şahane konserin son parçası ise, Sabret Gönüldü. Emel Sayın sanattaki olanca gücü ve sahnedeki zarafetiyle bu parçayı söylüyordu. Sonra bir an oldu, Amir Abbas Hüveyda’ya yaklaştı, yere diz çöküp onun yüzüne bakarak okumasına devam etti. İşte ne olduysa o zaman oldu. Ve koca Başbakan kollarını iki yanına açıp, aşkla ‘Allah! Allah!» diye kendinden geçercesine haykırdı. Salon alkıştan inliyordu. İran’daki konserlerin bütün geliri Van’daki deprem felaketzedelerine ayrılmıştı. Bu amaçtan hareket edilince, bir milyon lirayı aşan gelir bu konser turnesinin her yönden amacına ulaştığını ispatlayan en güzel delil oldu.
1977